Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben ontdekt dat het verminderen van de tijd die je op social media doorbrengt nauw samenhangt met een verhoogd welzijn. Met 30 minuten per dag minder op social media zou je je al een stuk beter gaan voelen.
Nog specifieker: minder lang foto’s kijken van vrienden of oude klas- en schoolgenoten leidt minder tot gevoelens van eenzaamheid en depressie.
De studie, die in het decembernummer van het Journal of Social and Clinical Psychology verscheen, is een van de eerste die een causaal verband legt tussen socialmediagebruik en mentale gezondheid. Eerdere studies toonden alleen een correlatie tussen beide.
In de studie werden 143 studenten gedurende twee semesters getest. Er werden twee groepen geformeerd: de ene groep werd gevraagd het gebruik van Facebook, Instagram en Snapchat te beperken tot 30 minuten per dag, de andere mocht ongelimiteerd blijven appen, posten en liken.
Na drie weken werden de studenten gevraagd naar hun mentale welzijn op verschillende terreinen: sociale steun, angst om dingen te missen (fear of missing out, FOMO), eenzaamheid, autonomie en zelfacceptatie, angst, depressie en eigenwaarde.
"De conclusie: besteed minder tijd op social media dan gewoonlijk en je ervaart significant minder depressie en eenzaamheid", zegt hoofdonderzoeker Melissa Hunt in Science Daily. "Deze effecten zijn sterker voor mensen die al depressief waren voordat ze aan de studie meededen."
Geen van beide groepen ging vooruit op het gebied van sociale steun of autonomie en zelfacceptatie. Beide groepen ervoeren echter minder angst en FOMO.